Så får du hjälp av en coach att komma över dina Sälj-rädslor

Det är så väldigt mänskligt att vara nervös inför att ta kontakt med nya människor som trots allt är en viktig ingrediens i säljyrket för att lyckas.

Vi tar här upp några tips på hur du kan komma över en del av dina Sälj-rädslor.

Nya kontakter

När du ska ta nya kontakter så tänk positivt. Alla dina gamla vänner och kunder har någon gång varit en ny kontakt, och se vad det har gett efter ett tag. Ta det inte personligt om din kund inte är intresserad.


Kom till avslut

Ibland har du bearbetat en kund under lång tid men har svårt att komma till avslut. Du kanske till och med känner att det är svårt att föreslå kunden att lägga en beställning? Istället för att tänka på att du ska sälja något till kunden så tänk på att du hjälper kunden att lösa ett av deras problem eller utmaning.

För det är väl det du vill? Hjälpa kunden att komma vidare.

Våga fråga om ni ska gå vidare och ställ frågor som exempelvis:

”Vad är det som får dig att tveka och att du inte kan ta ett beslut?”

Kund som inte svarar

Har du varit med om att det helt plötsligt är tyst från en kund som du har bearbetat ett tag? De svarar inte på telefon eller mejl. Börjar du känna att du kanske upplevs tjatig? Skicka ett mejl med en direkt fråga som ger svar om du ska lägga mer energi på detta just nu.

Exempelvis ”Jag förstår att du har mycket att göra och jag skulle uppskatta att få ett besked om mitt förslag är intressant eller inte?”

Det är väldigt vanligt att en kund agerar som en struts med huvudet i sanden när de känner sig osäkra.


Spar tid med mallar

För att spara tid och effektivitet så skapa några mejlmallar för korrespondens med kunder. Dessa kan du sedan anpassa specifikt och individuellt men du behöver inte författa varje mejl på nytt. Det kan vara bra att låta en kollega eller till och med fråga en kund så att det tydligt framgår vad du menar och vill. Det är lätt att bli hemmablind och inte alltid så lätt för kunden att förstå om de inte är insatta.

Lycka till.

Ps vill du ha hjälp med dina eventuella Sälj-rädslor så boka en första telefontid HÄR

© 2020 Benny Törnqvist, Bennys Konsult & Utbildning